Jump to content
Cyberpixelz Community
Sign in to follow this  
Sebastian.#

Editoare PHP

Recommended Posts

Întrucât sintaxa limbajului PHP este relativ simplă, iar structura codului sursă nu este una impusă, codul PHP poate fi scris cu orice editor text, cum ar fi Notepad. În realitate, acest lucru este posibil doar pentru scripturile de câteva linii de cod; pentru fișiere mari și complexe, un editor PHP specializat este aproape indispensabil.

 

Există mai multe editoare de cod-sursă ce pot fi folosite pentru PHP, de la IDE-uri complexe până la editoare simple. Toate oferă highlight pentru cuvintele cheie, completare automată a instrucțiunilor, facilități avansate de căutare și altele. Puteți folosi pe oricare dintre ele, în funcție de nevoile voastre.

 

 

Eclipse pentru PHP

 

Eclipse este o platforma integrată de dezvoltare (IDE) extensibilă, ce dispune de o multitudine de funcționalități. Folosită inițial pentru dezvoltarea în limbajul Java, a fost ulterior extinsă și la alte limbaje de programare.

 

Eclipse PDT (Eclipse PHP Development Tools) reprezintă la ora actuală cel mai avansat editor PHP. Este gratuit și poate rula pe orice sistem de operare. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul proiectului Eclipse PDT.

 

 

Instrucțiuni de instalare Eclipse PDT

 

 - Instalați Java pe calculatorul personal, dacă nu îl aveți deja. Platforma Java este necesară pentru a rula Eclipse.

 - Descărcați pachetul Eclipse pentru PHP de la pagină  http://www.zend.com/.../pdt/downloads  și dezarhivati-l în locația dorită.

 - Rulați executabilul Eclipse.

 - La pornire alegeți o locație unde vor fi salvate toate fișierele PHP. Este indicat că această locație să fie în Document Root-ul serverului web (de exemplu C:\Program Files\EasyPHP-xx\www).

 - După pornirea editorului Eclipse, alegeți din meniul Window opțiunea Open Perspective, apoi Other. Selectați PHP.

 - După apariția interfeței pentru PHP puteți începe să creați scripturile PHP.

 - Editorul Eclipse este centrat pe ideea de proiect. Un proiect reprezintă o suită de mai multe fișiere PHP, grupate în același director. Este indicat să creați un proiect nou pentru fiecare lecție de PHP de pe site, în care puteți salva mai multe scripturi diferite.

 

 

Notă: pentru a putea accesa prin localhost scripturile create cu Eclipse, este necesar că acestea să fie salvate în document root.

 

 

Netbeans

 

Netbeans vine din aceeași zona a programării în Java. Este un IDE complet ce a fost extins recent pentru lucrul în PHP. Că și Eclipse poate fi folosit pe orice sistem de operare întrucât rulează pe platforma Java. Poate fi descărcat gratuit de la http://netbeans.org/downloads/ (alegeți pachetul PHP).

 

Modul de lucru în Netbeans este similar cu cel din Eclipse. Avem și aici conceptul de proiect iar pentru a putea crea scripturi PHP este nevoie să creați în prealabil un proiect de tip PHP. Toate celelalte observații făcute la editorul Eclipse rămân valabile și aici.

 

 

Zend Studio și Adobe Dreamweaver

 

Zend Studio și Adobe Dreamweaver sunt două IDE-uri comerciale pentru programarea în PHP. Zend Studio este bazat pe Eclipse PDT și specializat doar pe dezvoltarea în PHP, pe când Adobe Dreamweaver poate fi folosit și pentru web-design. Ambele editoare pot fi descărcate pentru teste (trial version), dar pentru a continuă folosirea lor trebuie achizitonata o licență.

 

 

Editoare simple

 

Pe lângă IDE-urile de mai sus, există o suită de editoare text simple, gratuite, ce oferă suport pentru programarea în PHP. Nu sunt la fel de avansate că Eclipse sau Netbeans, dar au suficiente facilități pentru a putea fi folosite cu succes zi de zi pentru a scrie cod-sursă în PHP.

 

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

 

Notepad++ (Windows)

PsPad (Windows)

SciTE (Windows și Linux)

Crimson Editor (Windows)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...